Andrew Yang zou dit nieuwe symbolische project graag willen, maar kan het slagen?

Standard

Dit initiatief wil het Universele Basisinkomen tot een wereldwijde realiteit maken.

Het universele basisinkomen is een veronderstelde manier om de wereldeconomie te stimuleren door de burgers een maandelijks salaris te geven om in hun basisbehoeften te voorzien. Het concept, dat in 2019 aan kracht won dankzij onder meer het campagneplatform van oud-presidentskandidaat Andrew Yang, heeft nu zijn weg gevonden naar de crypto-sfeer.

Multi-asset trading platform eToro kondigde onlangs de officiële lancering aan van GoodDollar – een non-profit initiatief dat van plan is om gedecentraliseerde financiering aan te wenden als een middel om een “digitaal basisinkomen” aan te bieden aan zijn gebruikers.

In een gesprek met Cointelegraph legde Yoni Assia, oprichter en CEO van eToro en oprichter van GoodDollar, uit waarom hij van mening is dat het huidige economische kader aan renovatie toe is:

“Er zijn twee redenen voor dat: een, is het niveau van ongelijkheid dat wordt gedreven door de manier waarop het systeem werkt, waar de rijken rijker worden en de armen armer. De tweede is het gebrek aan transparantie over hoe geld wordt uitgegeven, gebruikt en verplaatst. Rentedragend geld beloont per definitie degenen die het meeste geld hebben.”

Assia concludeerde dat, hoewel GoodDollar niet iets “totaal anders” is, het idee duidelijk genoeg is om een betekenisvolle invloed te hebben op de kwesties die inherent zijn aan de huidige economische modellen. Hij nam ook nota van de bekendheid van de rentetarieven, “die [zijn] een bewezen concept dat in principe iedereen begrijpt,” en zei dat GoodDollar zal worden gebruikt om ze in te zetten “met inclusie en gelijkheid als doel,” waar elke persoon ontvangt het voordeel niet gerelateerd aan de hoeveelheid geld die ze hebben.

Anna Stone, hoofd van Go-to-Market, besprak de redenen van het project om gebruik te maken van het tractie-verwervingsconcept van de opbrengstexploitatie:

“G$ is een op reserve gebaseerde token, wat betekent dat het echte geldwaarde en liquiditeit heeft vanaf de eerste dag. Opbrengst-landbouw, rente van de inzet, vergoedingen voor liquiditeitsmijnbouw en andere nieuwe, nog te creëren innovaties zijn allemaal verschillende manieren om op duurzame wijze waarde te creëren en de GoodDollar-reserve te versterken”.

GoodDollar wordt ondersteund door een monetaire mand van Bitcoin Era activa waarvan de waarde is afgeleid van de rente die wordt gegenereerd door derde partijen zonder toestemming.

Door de vergaarde reserve rente worden G$-munten geslagen: individuele en zakelijke supporters ontvangen marktconforme rendementsbetalingen in G$, en een dagelijks bedrag wordt gereserveerd voor distributie als basisinkomen voor de deelnemers aan het platform.

Bij de lancering zal DAI de eerste crypto-activa zijn die worden ondersteund in de monetaire reserve van GoodDollar, terwijl Compound is ingesteld om het eerste geïntegreerde protocol van het platform te worden. Tomer Bariach, hoofd product- en penningontwerp bij GoodDollar, legt uit:

“DAI is de marktleidende gedecentraliseerde stabiele munt en een van de meest populaire activa voor staking; het stabiele karakter ervan maakt het nuttig als een eerste reservemunt, aangezien G$ bedoeld zijn voor ruilhandel en handel. Compound is algemeen geaccepteerd door stakers en gebruikers, met meer dan 600 miljoen USD aan activa die in Compound zijn gestoken”.

GoodDollar’s beweegredenen waren deels geïnspireerd door een recente studie van de Universiteit van Oxford, die aantoonde dat 71% van de Europeanen het OBI steunt in de nasleep van de COVID-19 pandemie.